Vaše otázky a náměty na další články a vůbec všechno, co vás zajímá kolem snubních prstenů, pište jako komentáře ke stávajícím článkům.

neděle 27. května 2012

Zklamání pro zloděje

Ne, nebojte se. Nebudu tady psát o žádných politicích, přestože v současné době by jste to podle nadpisu možná předpokládali. Takže žádné miliony pod podlahou.

Řeč bude o "zlatě", kterého má každé neinternetové zlatnictví plné výklady. Proč ty uvozovky? Důvod je ten, že většina zboží na prodejnách jsou pouhé atrapy. Snubní prstýnky, které si se zatajeným dechem ve zlatnictví navlékáte na prstíčky, jsou vyrobeny z poněkud méně drahých kovů a jsou povrchově pozlaceny. Používá se často stříbro, někdy měděné slitiny nebo ocel. Při zkoušení prstenů z kombinovaného zlata si můžete všimnout, že vnitřní plocha přiléhající k prstu je jednolité barvy. Uvnitř už se s pozlacováním proužků různé barvy nikdo nepáral.

Proto také bývají častěji používané vzorky dost ohmatané. Někdy na zákazníka s dobrým zrakem mohou působit až strakatým dojmem. Na ocelových prstenech se časem začíná dokonce objevovat rez a patinu chytají i ty stříbrné.

Takže vážení zloději, pokud nejste odborníci na určování drahých kovů, klenotnictvím se raději vyhněte. Jako může být i v jiných oborech, zisk neodpovídá vynaložené námaze a podstoupenému riziku. Ukořistěný lup byste mohli akorát tak naložit na kárku, přidat nějaký ten odložený děravý okap a vydat se na cestu do výkupny surovin.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jakýkoli spam je nemilosrdně mazán. Byť by byl sebemazanější.

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.