Vaše otázky a náměty na další články a vůbec všechno, co vás zajímá kolem snubních prstenů, pište jako komentáře ke stávajícím článkům.

středa 16. května 2012

Velikosti prstenů

Při objednávání snubních prstenů byste si kromě výběru modelu měli také velmi pečlivě změřit vaše velikosti. Velikost prstenu je v českých, moravských, slezských a také slovenských a jiných zemích udávána jako jeho vnitřní obvod v milimetrech. Tato hodnota se udává pouze v celých číslech, takže pokud se vám zdá, že máte nějakou půlkovou velikost, musíte se rozhodnout, zda jít nahoru nebo dolů. Možná nakonec budete mít svou půlku, protože zlatnická tolerance obvodu je právě 0,5 mm.

V některých zemích je velikostí průměr prstýnku, takže pozor, neplést to. Nicméně, zkušený zlatník je schopen okamžitě odhalit podezřelé číslo, protože mezi největším průměrem a nejmenším obvodem je celkem velký rozdíl. Ten je daný Ludolfovým číslem 3,14. Ze školy je nám známo jako pí. Průměr kráte pí rovná se obvod. 

Různé i krkolomné způsoby měření a tabulka přepočtu velikostí je uvedena na odkazu velikosti prstenů, takže není třeba zbytečně opisovat, co najdete i jinde. Jen bych ráda připomenula, že je opravdu ideální, zajít si nechat prsty přesně změřit do zlatnictví pomocí měřicích kroužků.

Je také dobré mít ještě před měřením jasno, jakou budete objednávat šířku prstenů. U šířek od 6 mm je lepší velikost volit směrem nahoru až o jedno číslo. Takovéto širší, případně i masivnější prsteny se obvykle lépe nosí na prostředníčku, než na prsteníčku. Nicméně je zvykem snubní prsten nosit na prsteníčku.

Pamatujte také na to, kdy prsten měřit. Po namáhavé práci je průměr prstů větší, než v klidu. Zlatník dokáže prsten většinou bez problémů zvětšit, ale už hůře zmenšit. Měřte tedy v klidu při pokojové teplotě. Prsten bude potřeba hlavně přetáhnout přes kloub.

Na některých webových stránkách se pro určení velikosti prstenu nabízí nakreslené kroužky, které si máte vytisknout, na ně položit prsten, který již máte a jakmile prsten položíte na kroužek, který uvnitř celý vidíte co  nejtěsněji, máte vyhráno. Nemáte. Tiskárna totiž nemusí zcela přesně interpretovat velikosti kroužků. Proto je dobré si vytištěné kroužky pro jistotu přeměřit alespoň klasickým pravítkem, zda průměry odpovídají.

Upravit velikost zlatých snubních prstenů lze. Vždy je ale úprava prováděna na riziko zákazníka, protože zde přece jen existuje riziko, že se prsten při úpravě poškodí. Snadněji se velikost zvětší, než zmenší. Je nutno počítat s tím, že se natáhne rytina. Ta může dokonce popraskat.

U prstenů se vsazenými zirkony, diamanty nebo jinými kameny je úprava velikosti mnohem komplikovanější a u prstenů kameny osázených kolem dokola dokonce zcela nemožná.

Prsteny z bílého zlata bývají často pro odstranění mírného žlutého zabarvení opatřeny povrchovou vrstvou rhodia. Po úpravě velikosti je pak nutné provést také nové pokovení rhodiem. Cena pokovení pak vychází na gram šperku 80 až 150 Kč.

Na závěr zbývá tedy doporučit to, co říká i staré české přísloví: "Dvakrát měř, jednou řež"

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jakýkoli spam je nemilosrdně mazán. Byť by byl sebemazanější.

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.