Vaše otázky a náměty na další články a vůbec všechno, co vás zajímá kolem snubních prstenů, pište jako komentáře ke stávajícím článkům.

úterý 15. května 2012

Jak ověřit zlatníka?

Pokud chcete objednat snubní prsteny v klasické kamenné prodejně, věříte že zlatníka na stejném místě naleznete i za pár týdnů, kdy si pro hotové prstýnky půjdete. Co byste ale dělali v případě, že po oněch pár týdnech přijdete na stejné místo a v obchodě se budou nově prodávat třeba květiny?

Snubní prsteny jsou zakázková záležitost a až na několik málo výjimek je tedy vybírána záloha předem, ať už v kamenných nebo internetových prodejnách. Ve výše uvedeném květinářství vám asi vaši zálohu nevrátí, ani vám nevydají hotovou zakázku. Což je pak pár dnů před svatbou někdy námět na horor. Je dobré si tedy uvědomit, že u obou forem nákupu, tedy jak z kamenného obchodu, tak z obchodu internetového, jste v tomto případě vystaveni podobným rizikům.

Při objednávání zlatých šperků bych tedy vždy všem doporučovala před zaplacením zálohy nakouknout minimálně na stránky Puncovního úřadu. Najdete tam totiž velmi užitečnou stránku Seznam zlatníků. Na ní si můžete ověřit kteréhokoli prodejce zlatých šperků. Stačí si jen do políčka Firma: napsat příjmení zlatníka nebo firmu. Problém je, že tímto způsobem ověříte jen zlatníky a ne obchodní firmy, které vám mohou mnohdy poskytnout daleko lepší ceny, a to například z důvodu specializace na snubní prsteny a tím větších odběrů od výrobců. Nezanedbatelnou výhodou obchodních firem oproti zlatníkům je pak to, že kupujete originální šperky deklarovaného výrobce a ne jejich napodobeniny, mnohdy neodborně uklohněné.

Dále tedy můžete kouknout na různé stránky, ověřující živnostníky a pomocí IČO vyhledat a zjistit, zda firma není nějakým způsobem problematická. V tomto směru bych se při uvažování zamyslela nad formou podnikání. Akciová společnost má vlastníky někdy úplně anonymní, případně ji vlastní další společnost se sídlem někde na Bahamách. Společnost s ručením omezeným? Zde je vše řečeno již v názvu právnické formy. Navíc je spleť společníků a jednatelů někdy dost nepřehledná. Jediná jistota je tedy fyzická osoba. Přímo v živnostenském listu je uvedeno bydliště. To je pak často stejné s místem podnikání. A zde už snad není víc co dodat.

Oproti kamenné prodejně má v tomto směru internetová prodejna obrovskou výhodu v tom, že si uváděné údaje můžete okamžitě ověřit, a to bez běhání s papírkem do obchodu a domů. Při zaslání zálohy přes účet máte zase jasný důkaz o tom, komu, kolik a kdy jste zaplatili. V případě kamenné prodejny může nějaká prodavačka v nouzi zmizet i s vašimi penězi a ničeho se nedovoláte. Proto bát se online nákupu zlatých šperků není až tak na místě.









Žádné komentáře:

Okomentovat

Jakýkoli spam je nemilosrdně mazán. Byť by byl sebemazanější.

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.