Vaše otázky a náměty na další články a vůbec všechno, co vás zajímá kolem snubních prstenů, pište jako komentáře ke stávajícím článkům.

úterý 22. května 2012

Variabilní symbol

Kdo běžně neprovádí platby faktur, a to ať už prostřednictvím složenek, které si musí sám vypsat nebo za použití bankovního účtu, asi teď neví, o čem je řeč.

Variabilní symbol je tedy číslo, které slouží k rozlišení platby. Většinou je jako variabilní symbol vyžadováno číslo faktury. U některých druhů pravidelných plateb může být pak používán partnerský kód. U daňových úhrad je jako variabilní symbol uváděno rodné číslo u fyzických osob nebo IČ (identifikační číslo) u osob právnických.

A proč o něčem tak zdánlivě vzdáleném od snubních prstenů píšu? Inu, inspiroval mě k tomu zákazník, který variabilní symbol považoval za něco naprosto zbytečného, a tak, namísto aby uvedl ten, který od nás dostal v zálohové faktuře, prostě si nějaké číslo jako variabilní symbol vymyslel a provedl úhradu zálohy. Ale co čert nechtěl, na stejnou částku byly současně vystaveny tři zálohové faktury. Který zákazník tedy zaplatil? Situace se vyřešila během dalších dvou dnů, kdy zálohu uhradili i zbývající dva zákazníci a vylučovací metodou byl určen ten s nesprávným symbolem.

Zákazníci internetových obchodů si většinou neuvědomují, že dodavatel denně zpracovává více plateb. Někdy se jedná o desítky i stovky plateb. Proto určit platbu s nesprávným variabilním symbolem může být tvrdý oříšek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jakýkoli spam je nemilosrdně mazán. Byť by byl sebemazanější.

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.