Vaše otázky a náměty na další články a vůbec všechno, co vás zajímá kolem snubních prstenů, pište jako komentáře ke stávajícím článkům.

čtvrtek 14. června 2012

Rhodiování

S tímto podivným výrazem se setkávají zákazníci, kteří si chtějí koupit šperky, vyrobené z bílého zlata. Bílé zlato jako takové totiž není zcela bílé, ale jeho barva je mírně nažloutlá. Pro zrcadlové vyznění šperků se pak provádí ono rhodiování, což je povrchové galvanické pokovování. U šperků z kombinací barev zlata se rhodium nanáší pouze ručně, ale v těchto případech se pak někdy povrchová vrstva odlupuje.

Snubní prsteny, u nichž byla provedena úprava velikosti, je nutno opatřit novou vrstvou rhodia. Proto tato úprava nebývá zdarma.

Bílé zlato pokovením získává jako příjemný bonus vysokou povrchovou tvrdost a tím i odolnost proti poškrábání. Rhodiovány jsou i stříbrné šperky, které pak netrpí nectností stříbra, tedy černáním. Zvýší se také jejich lesk a povrchová odolnost.

Rhodium je také mimořádně chemicky stálé. Výhodou ve šperkařství je pak to, že zlato nečerná lidem s mimořádně agresivním potem. Má také velmi vysokou teplotu tání a odolá prý tak i nejvřelejší lásce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jakýkoli spam je nemilosrdně mazán. Byť by byl sebemazanější.

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.