Vaše otázky a náměty na další články a vůbec všechno, co vás zajímá kolem snubních prstenů, pište jako komentáře ke stávajícím článkům.

pondělí 11. června 2012

Barva písma

Teď nebudu výjimečně psát o snubních prstenech, kde je barva písma závislá jen na tom, do čeho je text vyrytý. Bývá to ale častá starost nevěst při objednávání svatebních oznámení. Co si tedy vybrat?

První hledisko, na němž může záležet, i když v celkových nákladech jde o zanedbatelnou částku, může být hledisko finanční. Metalická horká ražba kovovou folií vyžaduje štoček. Ceny štočků, přestože ty jsou vyrobeny ze slitiny hořčíku, ne ze zlata, rostou také stále nahoru. Štoček je potřeba také pro další termografické technologie, takže se bez něj neobejde výroba plasticky vystouplého písma.

Co je naopak na předešlých technologiích pozitivního? To, že jsou čitelné téměř na jakémkoliv podkladu i barvě podkladu daleko lépe, než technologie digitálního tisku. Písmo vystupuje buď nad povrch nebo je zatlačeno do materiálu nebo se třeba aspoň leskne.

Zato digitální tisk má zcela jiné kouzlo. Můžete si z palety barev vybrat téměř libovolnou barvu a zadat ji pomocí číselného označení. Např. #000000 je černá, #0000CC modrá, #CC3300 zase červená a #FFFFFF je bílá. Na internetu najdete různé barevné vzorkovníky a palety v hojném počtu. Doporučuji ale každopádně podívat se, jak váš monitor ukazuje šedou, protože od vjemu na negrafickém a nekalibrovaném monitoru se může konečný výsledek dost lišit.

Co se týká technologie písma, vidět a čitelné bude cokoliv, pokud to  bude napsáno na bílém podkladu. Psát ale růžový text digitální technologií na růžový podklad nebude to pravé ořechové. 

Proto před konečným tiskem požadujte elektronický náhled ke korektuře napsaný alespoň přibližně stejnou barvou, jakou si představujete na finálním výrobku.
O výběru barvy textu platí staré známé: 100 lidí, 100 názorů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jakýkoli spam je nemilosrdně mazán. Byť by byl sebemazanější.

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.