Vaše otázky a náměty na další články a vůbec všechno, co vás zajímá kolem snubních prstenů, pište jako komentáře ke stávajícím článkům.

úterý 12. června 2012

Jak na počítač 3 - myš

I v případě, že jste si pořídily počítač přenosný (notebook), doporučuji koupit si k němu rovnou také myš. Zachází se s ní mnohem pohodlněji, než s polohovacím zařízením na notebooku. Myš si nekupujte pouze tehdy, pokud když přemýšlíte, musíte s notebookem chodit. Také třeba ve vlaku, pokud nemáte kupé jen pro sebe se bez ní spíše obejdete. Jinak opravdu vřele doporučuji.
Dále, když už myš, tak doporučuji optickou, ze které občas naspodu odfouknete nachytaný prach a je zase funkční. Myš s kuličkou totiž do sebe časem nasbírá smetí podobně jako mechanický smeták. Musí se pak rozebrat a vyčistit. Proč ale uklízet ještě i při práci či hraní si s počítačem?
Pak máte na výběr ještě myš bezdrátovou a tu s dlouhým ocáskem.

K používání myši se váže spousta začátečnických problémů při práci s počítačem. Ostatně, plně to chápu, protože dělejte něco s vědomím toho, že svíráte v dlani myš! A když už jsme u toho svírání, zkuste myšku držet zcela lehce a ne křečovitě. Zvykněte si ji držet tak, že palcem i malíčkem se dotýkejte soušasně jak myši, tak i podložky. Usnadníte si tím přesné polohování. Část dlaně pod malíčkem i část předloktí nechejte volně položenou na podložce, práce s myší vás pak nebude nijak unavovat.

Takže počítačová myš je zařízení, jejímž pohybem po podložce měníte a určujete polohu kurzoru na monitoru počítače. Kurzor je značka ve tvaru šipky, měkkého I (při psaní textu) nebo i čehokoliv dalšího, která se na monitoru pohybuje v závislosti na pohybu myši po podložce. Je to v podstatě takové světelné ukazovátko. Na notebooku je dublována ještě dalším polohovacím zařízením, trackpointem, trackballem nebo jiným trackněčím.

DOBRÝ TIP!!!
Jezděte s myší po podložce nahoru a dolů, doprava a doleva (na jednu nebo druhou stranu, pokud nerozlišujete pravou a levou), kreslete pomyslná kolečka nebo srdíčka a sledujte, co se přitom děje na monitoru. Pokud se vám nešťastnou náhodou nepovedlo konektor myši nacpat do špatné dírky, většinou zjistíte, že kurzor se opravdu pohybuje v závislosti na pohybu myši.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jakýkoli spam je nemilosrdně mazán. Byť by byl sebemazanější.

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.